Byt till eko

Bra sätt att byta till ekologiskt

     

Gör de varor som du sällan köper till ekologiska

Börja med att byta ut de varor du sällan köper till ett ekologiskt alternativ. Fundera över hur ofta köper jag t.ex. kakao, havregryn, mannagryn, olivolja, färska kryddor, tomatpuré osv. Det kanske inte är så ofta och då blir inte den ekonomiska skillnaden så stor men du gör skillnad för miljön. Mycket större än du kanske tror. Vilka blir dina varor att byta ut?

Kör med varannangång-principen

Om du tycker att en vara är för dyr att byta ut till ekologisk så köp den då varannan gång miljövänligt. Då blir inte den ekonomiska skillnaden så stor och du gör en bra insatts för miljön.

Om du ger bort matvaror

Det är ju väldigt uppskattat att få t.ex. choklad, vin, ost & kex eller en fruktkorg. Gör denna personliga gåva till ekologisk och visa att du bryr dig om både mottagaren och miljön.

Det du köper till helgen

Många av oss köper kanske lite extra goda saker till helgen för att ha det bra med nära och kära. Gör dessa extra bra genom att göra dem till dina ekologiska varor. Skillnaden blir inte så stor ekonomiskt men din omtanke om familj och vänner kommer att göra skillnad.

Byt ut eller avstå

Ibland kanske det är så att den varan man vill handla ekologiskt inte finns eller att den av andra skäl inte är möjlig att köpa. Fundera på om du verkligen behöver den varan innan du köper den konventionellt framställda. Går det att vänta en dag eller så tills den finns ekologisk eller kan jag byta ut den mot något annat.  Går den färska paprikan att byta ut mot inlagd? Behöver jag verkligen bananer idag eller kan jag vänta. Dessa funderingar kan göra stor skillnad för miljön.

 

5 viktiga varor att byta till eko:

Kaffe
Bananer och vindruvor
Mejeriprodukter
Kött
Potatis

Mer om att byta till ekologiskt hittar du genom att klicka här.